Een paar dagen naar Goa - Reisverslag uit Madurai, India van Jean-pierre Rooijakkers - WaarBenJij.nu Een paar dagen naar Goa - Reisverslag uit Madurai, India van Jean-pierre Rooijakkers - WaarBenJij.nu

Een paar dagen naar Goa

Door: JeePeePune

Blijf op de hoogte en volg Jean-pierre

25 Mei 2013 | India, Madurai

Deze regio in India staat bekend om zijn prachtige stranden en is een aantrekkelijk vakantieoord tijdens de zomermaanden in India. Op zaterdag 25 mei vertrekken Mireille, Cindy en ik vanaf het vliegveld van Pune via Bangalore naar Dabolim Airport Goa. Meteen bij aankomst voel je het tropische savanneklimaat je tegemoet komen. Door de hoge luchtvochtigheid zweet je binnen no-time en lopen de druppeltjes langs voorhoofd en rug. Niet voor niets is Goa de plek voor strandvakantiegangers. Na het vinden van onze taxi, rijden we naar onze eerste bestemming, the Basilica of Bom Jesus in oud Goa. Goa is 400 jaar lang een kolonie geweest van Portugal en dat is dan ook te zien aan deze basiliek die overigens ook op de Unesco Werelderfgoedlijst wordt vermeld. Vooral aan de binnenzijde blinkt de pracht en praal je tegemoet. Na de bezichtiging zoeken we verkoeling in de schaduw onder de bomen bij the Catehdral. We rijden door naar het zuiden en merken op dat de omgeving zoveel anders is dat de rest van India wat we tot op heden hebben gezien. Ook veel prachtige naar wat ik noem koloniale huizen zijn er te zien. Onze chauffeur is een aardige man. Hij stopt onderweg om wal lokaal fruit voor ons te kopen (een soort besjes). Beleefd nemen we elk wat, maar we bedanken om het verder te eten. Als we vragen om de radio met wat plaatselijke muziek op te zetten, gaat de getto-blaster aan en lijkt de auto meer op een rijdende jukebox. Bij een tankstop draaien we het volume toch maar wat omlaag om onze oren te sparen. We arriveren in Mobor Cavelossim bij het Bamboo House Goa resort wat we hebben geboekt. De eigenaar wijst ons onze cottages (bamboehuisjes met de nodige voorzieningen en vertelt ons dat we zijn laatste klanten zijn. Dit weekeind is het laatste weekeinde dat de toeristische plekken nog volop in bedrijf zijn, het zomerseizoen zit er bijna op en de monsoon periode komt er aan. Vandaar ook dat alle rieten daken zijn afgeschermd met plastic zeil. Via het resort komen we op het strand en de eerste indruk is prima. Het is erg rustig hier, minder toeristisch, op een drietal honden na die onze gedurende het hele weekeinde zo'n beetje blijven volgen. In eerste instantie vinden we ze wat vervelend maar later blijken deze drie vrienden onze beste maatjes te zijn. 's avonds gaan we eten in The Fisherman's Wharf, een visrestaurant en een aanrader. Normaal ben ik meer van het vlees eten, maar de Red Snapper en de lobster smaken prima. De locatie aan het water en de live muziek maken het sfeertje compleet. De nacht in het bamboehuisje is broeierig maar gelukkig valt het mee met de muggen, hoewel ik het muskieten netje toch maar angstvallig over mijn bed hang.
De ochtend erna proberen we, alweer, de zonsopgang te vangen in de nabijgelegen baai waar de vissersboten klaar liggen om uit te varen. Helaas voor de foto's werkt de bewolking niet erg mee. De vissers die op de boten wakker aan het worden zijn en beginnen met hun netten uit te hangen kijken soms wat verbaasd op. De weg die we volgen loopt langs kleine huisjes waar de meeste mensen nog gewoon liggen te slapen. De vele honden die er rond lopen zijn wel wakker en komen soms enthousiast blaffend op ons toegerend. Onze drie meegelopen drie vrienden houden hen op een veilige afstand alsof ze willen zeggen “laat onze gasten met rust”. Aangezien we problemen verwachten met de reistijd naar het vliegveld spreken we met de eigenaar van het resort af, dat we die ochtend al uit checken. Hoewel hij het erg jammer vind, maakt hij er geen probleem van. Hij heeft nog weel een driver geregeld voor die dag en hij brengt ons naar Colva Beach. Hoewel het nog vroeg is, is er al veel bedrijvigheid. Al snel worden we aangeklampt om een bootreis te maken om dolfijnen te spotten. Uiteraard is het een speciale scherpe prijs die wordt aangeboden, maar die wij veel te hoog vinden. Uiteindelijk sluiten we aan bij een groep en betalen vele malen minder. Hoewel ik sceptisch was, blijken we inderdaad nog dolfijnen te zien ook. Wel op een gepaste afstand, maar ze zijn er wel. Samen met nog een paar bootgangers maak ik een duik in het zwoele zoute zeewater. De watertemperatuur is een stuk beter dan aan het Kijkduinse strand.
We besluiten vervolgens Ponda te gaan waar je olifanten kunt bezichtigen en, de reden waarom wij er naar toe willen, olifanten te wassen. Uiteraard is dit een toeristisch trekpleistertje en de olifant die we mogen wassen heeft er die dag niet zo veel in zin. Zodra de reusachtige goeiaard in het water ligt krijgen we een borstel in onze handen en mogen een minuutje of twee de dikke huid schrobben. Daarna mogen we op de rug van deze Jumbo zitten en krijgen regelmatig een douchebeurt als hij zijn slurf op ons leegsproeit. Leuk, maar het komt allemaal wel erg plichtmatig over.
Het volgende onderdeel op het programma is een bezoek aan de Sahakari Spice Farm. De fram is gelegen in een prachtige groene omgeving en is druk bezocht. Na de entree wordt je welkom geheten met een traditioneel uit eigen brouwerij gemaakt drankje, kum kum genaamd. De gids die ons door de rijk begroeide specerijen jungle leidt doet het erg leuk en weet veel over de specifieke soms medische werking van de specerijen te vertellen. Na de rondleiding kunnen we nog een lunch nuttigen die bij de prijs is inbegrepen.
Na dit bezoek, gaan we op zoek naar het Best Western Hotel Devasthali waar we de komende nacht willen doorbrengen. Het hotel ligt 5 minuutjes van het strand en 10 minuutjes van het vliegveld. Omdat de middag nog jong is besluiten we de resterende uren op het Bogmalo strand door te brengen. Als bijna vanzelfsprekend neem ik een duik in de best aardig hoge golven. De vrouwen uit deze streek zwemmen met hun kleding aan terwijl sommige mannen gewoon met een (vaak veel te kleine) zwem (?)broek op het strand lopen. De vele badgasten vinden ons uiteraard erg interessant en dat terwijl wij dat juist andersom vinden. De plaatselijke bevolking hier heeft een duidelijk donkere huidskleur dan wat we in de rest van India gezien hebben. Ook hier worden we gevraagd om op de foto te worden gezet. Op een afstandje zien we op de klif de vliegtuigen opstijgen. Ook nu sluiten we de dag af met een vismaaltijd bij een wat eenvoudiger restaurantje, erg smaakvol maar de helft goedkoper dan de avond ervoor.
Op maandag is het relatieve bliksembezoek aan Goa voorbij en moeten we op tijd vertrekken (07.15u) om via Mumbai weer in Pune aan te komen. Het werk wacht immers en we willen niet te laat op kantoor aankomen. Terugkijkend op een leuk en afwisselend weekeinde.