Dehli en Agra
Door: JeePeePune
Blijf op de hoogte en volg Jean-pierre
29 Maart 2013 | India, New Delhi
Allereerst waren daar de India Gate, de Rashtrapati Bhavan (het paleis van de president) en de parlementsgebouwen in het nieuwe Dehli. Nieuw Dehli is gesticht door de Britten als hoofdstad van Brits-Indië en kenmerkt zich door de grote, brede wegen en prachtige koloniale gebouwen. De chauffeur lijkt wat gehaast en wil verder, maar gaat toch in op ons verzoek om de Lotus tempel te gaan bezoeken ofwel het Bahá'í House of Worship (bouwjaar 1986). De tempel is open voor alle godsdiensten en zet de toon voor meditatie, rust en stilte. Je komt er dan ook allerlei culturen tegen. De Tempel structuur is in de vorm van een half geopende lotus bloem, een symbool van vrede en sereniteit, en de nationale bloem van India. Binnen in het gebouw overheerst de stilte. De half uur wachttijd om binnen te komen zeker waard.
Na het bezoek reizen we af naar Agra. In tegenstelling tot wat we eigenlijk willen, kiest de chauffeur toch voor de snellere expresweg. Je blijft je verbazen in en over het verkeer in de straten en wegen van India. Dan weer 80 en dan weer 120 hoewel er haast geen enkele auto op de (tol)weg te zien is. Toch halen we ook fietsers, brommers en voetgangers
in of komen we tegen, want de richting of de plek waar wordt gereden lijkt niet altijd even belangrijk. Tegen de richting, midden of helemaal rechts op de rijbaan in het linksrijdende verkeer is heel normaal. In het vroegst van de avond komen we aan bij ons 5-sterren hotel. Vergeleken met wat we gewend zijn, lijken het meer vervallen sterren. In het restaurant van het hotel wat gegeten, met muzikale begeleiding van een harmonium en tabla spelers die ook westerse muziek proberen te spelen voor de met name franse bezoekers, sluiten we de avond af. Op tijd het nestje in om de dag erna vroeg op pad te gaan.